Jakou matraci pro alergika: pro klidný spánek bez nepříjemných projevů

V posteli strávíte třetinu života, někteří i víc. Každonoční alergické kýchání, rýma a svědění očí dokážou pěkně znepříjemnit život. Zjistěte, jak vybrat správnou matraci pro alergiky a jak o ni pečovat, abyste se vyhnuli nepříjemným alergickým reakcím.

 

Jaká matrace pro alergiky je ideální?

Matrace pro alergiky se vyrábí z prodyšných materiálů a mají systémy na odvádění vlhkosti – zabraňují zapařování. K nejlepším patří latex a studená pěna, které se někdy kombinují mezi sebou a mohou doplnit také pružinové taštičkové matrace.

 

Latexové matrace

Latex je velice prodyšný, pružný a má vynikající antimykotické a antibakteriální vlastnosti, přírodní latex vás potěší 100% biodegradabilitou (rozložitelností).


Studená pěna

Matrace ze studené pěny patří k těm nejvzdušnějším, jsou pružné a krásně se přizpůsobí tělu, rychle odvádí vlhkost a pyšní se dlouhou životností. Kvalitnější matrace pro alergiky obsahují ještě další ochranné prvky, jako je impregnace stříbrem nebo antibakteriální úprava, která brání množení roztočů.

 

Zaměřte se na potah matrací pro alergiky

Velký podíl na antibakteriálnosti matrace má také potah, přece jen je to část, která se spolu s prostěradlem nachází přímo mezi vámi a samotným tělem matrace.
Silver se vyrábí z polyesteru a viskózy (lyocell). Lyocell je příjemný na dotek, chladí a hřeje. Má výbornou absorpční schopnost a je lehký. Ionty stříbra v potahu aktivně bojují proti bakteriím.
Bambus má horní vrstvu z bambusových vláken, ta je měkká a pevná, absorbuje vlhkost a odvádí ji od těla. Zároveň vytváří bariéru proti bakteriím.
Seacell nabízí unikátní vlastnosti mořských řas – chrání pokožku před škodlivými vlivy a drážděním alergeny.


Co v matraci způsobuje alergie?

Hlavními alergeny v matracích jsou mikroskopičtí tvorové – roztoči (Acari), kteří patří mezi pavoukovce a živí se odumřelými šupinkami lidské kůže a potu. A právě v matracích nacházejí ideální životní prostředí, je tam teplo, vlhko a spousta potravy, díky tomu se snadno množí a citlivějším jedincům způsobují potíže. Roztočů se nikdy úplně nezbavíte, představují přirozenou součást mikrosvěta, který nás obklopuje. Jde hlavně o to eliminovat jejich množství, a to výběrem vhodné matrace pro alergiky a také pravidelným úklidem a péčí o matraci. Roztoči ale nemusí být jediní pachatelé, kteří se v matracích vyskytují, kromě nich vás mohou dráždit i plísně a jejich toxiny. Pokud na matraci najdete drobné černé skvrnky, jde pravděpodobně o plíseň, a to si žádá výměnu matrace.
Kdy měnit matraci


Jak se projevuje alergie na roztoče?

S alergiemi se člověk buď rodí, nebo je získává v průběhu života. I když jste dosud neměli žádné potíže a najednou vás v noci místo spánku trápí slzení očí, kýchání a ucpaný nos, zpozorněte. Pokud vyloučíte nachlazení a obtíže přetrvávají, zvažte návštěvu alergologa. Příznaky alergie na roztoče mají mnoho podob.


Kýchání a rýma – kýchání a vodnatá rýma patří k nejčastějším projevům alergie na roztoče.
Svědění očí a slzení – oči mohou svědit, být podrážděné a slzet.
Hlen v krku – v krku se může objevit hlen a chronické kašlání.
Ucpaný nos – alergie může vést k chronickému ucpání nosu a dýchání ústy.
Kožní svědění a vyrážka – u citlivých jedinců se může objevit i svědění kůže a vyrážka.


Jak se starat o matraci, aby v ní bylo roztočů co nejméně?

Pravidelná údržba a péče o matraci je klíčová pro minimalizaci výskytu roztočů a dalších alergenů.

Větrejte matraci – pravidelně větrejte matraci na čerstvém vzduchu, ideálně každý den. Když se ráno vzbudíte, dejte peřiny i polštář stranou a otevřete okno.
Perte potahy – potahy matrace perte v pračce na nejvyšší teplotu, jakou snesou, abyste zničili roztoče a jejich vajíčka.
Používejte antialergenní potahy – pořiďte si antialergenní potahy matrace, které brání pronikání roztočů do matrace.
Pravidelně vysávejte – vysávejte ložnici, matrace, koberce a záclony, abyste odstranili prach a alergeny.
Udržujte v ložnici nízkou vlhkost – vysoká vlhkost podporuje růst roztočů. Během noci si ložnici hodně zadýcháte a zvýšíte vlhkost, proto větrejte nebo spěte s otevřeným oknem.
Omezte množství textilií – v ložnici se snažte omezit množství textilií, jako jsou plyšáci, polštáře a deky, které by se mohly stát útočištěm pro roztoče.
Mějte matraci na roštu – pokud máte matraci na zemi nebo na plné desce, vzduch neproudí okolo a matrace se snáze zapaří a vzniká živná půda pro mikroorganismy.


Polštáře a přikrývky pro alergiky hrají také svou roli

Kromě matrace hraje u alergiků také velkou roli správná přikrývka a polštář. Vyberte si takové, které jsou opatřeny úpravou proti roztočům. Dejte si záležet také při výběru povlečení, i to má jistý vliv na vznik alergické reakce.

Potřebujete poradit s výběrem matrace?

Pokud potřebujete poradit s výběrem polštáře, přikrývky nebo matrace, napište nám na mabo@matrace-mabo.cz. Co se rozměrů týče, v nabídce najdete jak klasické matrace pro alergiky 90 x 200 cm, tak atypičtější rozměry. Pokud nenajdete ten pravý, rádi vám vyrobíme matraci na míru.